







A szemmel látható termőtestet fejlesztő „nagygombákat” leginkább a boltok zöldségespultjairól
ismeri a mai ember. A gomba azonban nem zöldség, de még csak nem is növény, mivel nem képes
napenergiából, szén-dioxidból és szervetlen összetevőkből felépíteni saját testét.
Ugyanakkor a húsospulton sincs helyük, hiszen az állatokkal ellentétben tápanyagaikat - melyeket
főként a növényi sejtfalakat alkotó összetevőkből nyernek - a testükön kívülre bocsátott enzimjeik
segítségével bontják le, majd csak ez után képesek azt fölvenni, hasznosítani.
Megjelenésük alapján régen a növényekhez tartották őket hasonlatosnak, mégis az állatokkal is közös
ősökkel rendelkeznek, amelyek egyfajta ostoros egysejtűek lehettek.
Az üzletek polcain található 2-3 féle gombánál jóval változatosabb, szemet gyönyörködtetőbb fajok
(1) vesznek bennünket körbe erdőkön, réteken járva.
Ahhoz, hogy a vadon termő sok ezer - esetleg halálosan mérgező - faj közül biztonsággal
fogyaszthassunk, gombaszakértőhöz kell fordulni minden gombaszedés után! Ennek hiányában
inkább csak csodáljuk meg a fellelt gombákat (2)!
Szerencsére nem csak étkezési szempontból érdekesek a gombák.
A nagygombák felszínen megjelenő termőteste, csak egy apró része az egész élőlénynek. Egyetlen
spórából kiindulva a tér minden irányába akár több méter átmérővel gombafonalak terjeszkednek
(3). Ezek megfelelő környezetbe érve fejlesztik a termőtestet és végül ismét spórákat termelnek.
Ugyanakkor a gombafonalak kapcsolatba kerülnek egy-egy növényfaj hajszálgyökereivel. A gomba víz
és oldatba vitt ásványi anyagok felvételéhez segíti hozzá a növényt, és „cserébe” vitaminokat,
növekedésserkentőket kap a növénytől.
Ez a folyamat magyarázza azt is, hogy a hosszú szárazság utáni csapadék nem azonnal „hozza meg” a
gombákat, hiszen először a gombafonalaknak kell behálóznia az átnedvesedő talajt, korhadékot, csak
ez után indulnak növekedésnek a termőtestek.
A gombák a környezetben lévő nehézfémeket is felveszik, raktározzák. Ezért szennyezett területen,
utak, gyárak mellett termő gombáknak csak az esztétikai értéke élvezhető! Hagyjuk őket
termőhelyükön!
A gomba magas fehérjetartalma miatt húst helyettesítő élelmiszerként ismert.
Több gomba azonban biológiailag aktív anyagcseretermékei révén gyógyhatással is bír. A
hasadtlemezű gombából immunerősítő főzetet készítenek. Ismert továbbá az óriás pöfeteg
vírusellenes-, a gyűrűs fülőke (4) baktériumölő- és a júdásfülgomba (5) véralvadásgátló hatása.
Kérdése van? Tegye fel!