Halimba - Geotúra

Gombák

A szemmel látható termőtestet fejlesztő „nagygombákat” leginkább a boltok zöldségespultjairól ismeri a mai ember. A gomba azonban nem zöldség, de még csak nem is növény, mivel nem képes napenergiából, szén-dioxidból és szervetlen összetevőkből felépíteni saját testét.
Ugyanakkor a húsospulton sincs helyük, hiszen az állatokkal ellentétben tápanyagaikat - melyeket főként a növényi sejtfalakat alkotó összetevőkből nyernek - a testükön kívülre bocsátott enzimjeik segítségével bontják le, majd csak ez után képesek azt fölvenni, hasznosítani.
Megjelenésük alapján régen a növényekhez tartották őket hasonlatosnak, mégis az állatokkal is közös ősökkel rendelkeznek, amelyek egyfajta ostoros egysejtűek lehettek.
Az üzletek polcain található 2-3 féle gombánál jóval változatosabb, szemet gyönyörködtetőbb fajok (1) vesznek bennünket körbe erdőkön, réteken járva.
Ahhoz, hogy a vadon termő sok ezer - esetleg halálosan mérgező - faj közül biztonsággal fogyaszthassunk, gombaszakértőhöz kell fordulni minden gombaszedés után! Ennek hiányában inkább csak csodáljuk meg a fellelt gombákat (2)!
Szerencsére nem csak étkezési szempontból érdekesek a gombák.
A nagygombák felszínen megjelenő termőteste, csak egy apró része az egész élőlénynek. Egyetlen spórából kiindulva a tér minden irányába akár több méter átmérővel gombafonalak terjeszkednek (3). Ezek megfelelő környezetbe érve fejlesztik a termőtestet és végül ismét spórákat termelnek. Ugyanakkor a gombafonalak kapcsolatba kerülnek egy-egy növényfaj hajszálgyökereivel. A gomba víz és oldatba vitt ásványi anyagok felvételéhez segíti hozzá a növényt, és „cserébe” vitaminokat, növekedésserkentőket kap a növénytől.
Ez a folyamat magyarázza azt is, hogy a hosszú szárazság utáni csapadék nem azonnal „hozza meg” a gombákat, hiszen először a gombafonalaknak kell behálóznia az átnedvesedő talajt, korhadékot, csak ez után indulnak növekedésnek a termőtestek.
A gombák a környezetben lévő nehézfémeket is felveszik, raktározzák. Ezért szennyezett területen, utak, gyárak mellett termő gombáknak csak az esztétikai értéke élvezhető! Hagyjuk őket termőhelyükön!
A gomba magas fehérjetartalma miatt húst helyettesítő élelmiszerként ismert.
Több gomba azonban biológiailag aktív anyagcseretermékei révén gyógyhatással is bír. A hasadtlemezű gombából immunerősítő főzetet készítenek. Ismert továbbá az óriás pöfeteg vírusellenes-, a gyűrűs fülőke (4) baktériumölő- és a júdásfülgomba (5) véralvadásgátló hatása.


Halimba

  • Tektonikusan liftező térség
  • Oldásos töbörképződés
  • Ásványok
  • A szárazföldet meghódító tenger
  • Helyreállítás a bányászat után
  • Történelmi idők
  • Kőzetpusztulás - Bótos-kő
  • Gombák
  • Kő kövön
  • Halimba környékének vizei

Kapcsolat

Kérdése van? Tegye fel!

  • halimba@halimba.hu
  • (000) 000-0000
  • 8452 Halimba Petőfi S. u. 16.

Geotúra - Halimba